Informacije info@medilab.si | Telefon: 01-589-46-80 med 8:00 in 18:00


 
CT preiskave (računalniška tomografija)

V našem diagnostičnem centru nudimo slikanje z računalniško tomografijo (CT) glave, hrbtenice, mišično skeletnega in drugih organskih sistemov.


Kaj je CT (računalniška tomografija)

Računalniška tomografija (CT) je tehnika slikanja notranje zgradbe telesa z uporabo RTG žarkov in računalnika. Zaradi uporabe RTG žarkov morebitnim nosečnicam preiskava z računalniško tomografijo ni priporočljiva, razen izjemoma.


Priprava na pregled (CT)

Posebne priprave niso potrebne. V nekaterih primerih mora biti po predhodnem dogovoru pacient tešč. Če ste že kdaj imeli preiskavo z intravenoznimi kontrastnimi sredstvi in ste imeli med njo ali po njej težave (srbenje, težave z dihanjem, izpuščaji - alergije) ali pa ste alergični na zdravila, vas prosimo, da o tem pred začetkom preiskave seznanite zdravnika. S seboj prinesite napotnico, zdravstveno izkaznico in vso ostalo zdravstveno dokumentacijo (RTG slike, izvide UZ, scintigrafije in drugo).


Dokumentacija potrebna za pregled (le za CTA (CT Angiografija) preiskave)

Za določitev termina vam bomo po prejemu napotnice poslali obrazec za soglasje. Izpolnjenega nam, skupaj s predhodno dokumentacijo, čimprej posredujte nazaj. Pri CTA preiskavi vedno zahtevamo izpolnjeno soglasje preden damo dokumentacijo v triažo.

- Soglasje za izvedbo preiskave Računalniška tomografija žil (CT Angiografija - CTA).

Pred pregledom morate odstraniti vse kovinske predmete, ure, kreditne kartice, elektronske aparate, kozmetiko, očala, zobno protezo in podobno, ker lahko pride do poškodbe teh predmetov in motenja preiskave.

Prosimo vas, da imate s sabo zdravstveno kartico ter vso medicinsko dokumentacijo povezano s preiskavo na katero prihajate, s seboj prinesite tudi stare slike povezane s preiskavo na katero prihajate (CT, MR, RTG, UZ, ...).


Prihod na pregled

Po prihodu se javite v sprejemni pisarni radiološkega centra, od koder vas bodo usmerili na oddelek za MR.

Zdravnika ali radiološkega inženirja morate pred pregledom NUJNO obvestiti o vaših eventuelnih kovinskih predmetih v organizmu in nosečnostjo: srčnem vzpodbujevalniku ali drugih v telo vgrajenih elektronskih napravah, kovinskih predmetih v organizmu (krogle, drobci, sponke po operacijah žil, kovinske ploščice in vijaki, umetni sklepi in podobno), nosečnosti.

Pred pregledom odstranite: vse kovinske predmete (ključe, nakit, nože, vžigalnike, kemične svinčnike in podobno), ure, kreditne kartice, elektronske aparate, kozmetiko, očala, zobno protezo, ker lahko pride do poškodbe teh predmetov in motenja preiskave.


Potek preiskave

Preiskava bo potekala v diagnostičnem prostoru, kjer boste ležali na posebni preiskovalni mizi. Bodite sproščeni, ker je postopek neboleč, vendar je zelo pomembno, da se med preiskavo ne premikate.

Prosimo vas, da že v garderobi odstranite nakit (uhane), lasne sponke, slušni aparat, ker povzročajo motnje preiskave.

Prosimo vas, da na pregled pridete točno, saj boste s tem omogočili, nemoteno delo. Po preiskavi vam bomo slike z izvidi ter zgoščenko s slikami poslali po pošti v roku enega do dveh tednov.

Medilab d.o.o.
Vodovodna 100
1000 Ljubljana, Slovenija

Odprto od ponedeljka do petka od 6:00 do 18:00

T: (01) 589-46-80, od ponedeljka do petka od 8:00 do 18:00
e-pošta
info@medilab.si