Informacije info@medilab.si | Telefon: 01-589-46-80 med 8:00 in 18:00


 
MR preiskave (magnetna resonanca)

Te preiskave opravljamo z dvema napravama za slikanje z magnetno resonanco, jakosti magnetnega polja 1,5 T (Tesla) in dvema napravama z jakostjo polja 3 T (Tesla). Najpogostejše so MR preiskava glave, hrbtenice, sklepov in drugih preiskav mišično skeletnega sistema ter organov trebuha in prostate.


Kaj je MR (magnetna resonanca)

Magnetna resonanca (MR) je tehnika slikanja notranje zgradbe telesa z uporabo magneta, radijskih valov in računalnika. Naprava ne uporablja rentgenskih žarkov in po vseh do sedaj znanih podatkih ni zdravju škodljiva.


Dokumentacija potrebna za MR preiskavo - navodilo, soglasja

V izogib zapletom pred pregledom vas prosimo, da si, ko prejmete termin preiskave, preberete spodnje navodilo ter si prenesete / stiskate obrazec za soglasje, ki ustreza vaši preiskavi. Obrazec - soglasje izpolnite in ga prinesite s seboj na pregled:

- Navodilo za izvedbo MR preiskave (vse preiskave).

- Soglasje za izvedbo MR preiskave (koleno, gleženj ali stopalo).
- Soglasje za izvedbo MR preiskave (vse ostalo).

Prosimo vas, da imate s sabo zdravstveno kartico ter vso medicinsko dokumentacijo povezano s preiskavo na katero prihajate. S seboj prinesite tudi CD z zadnjo predhodno preiskavo, če je na voljo.


Priprava na MR preiskavo

Za večino bolnikov niso potrebne nikakršne priprave. Bolniki, ki imajo strah pred zaprtim prostorom (klavstrofobijo) naj se o tem pogovorijo z napotnim zdravnikom.

Ob prihodu bodite oblečeni v lahka oblačila. Po možnosti naj bo vaša obleka brez kovinskih gumbov in brez sponk.


Prihod na MR preiskavo

Po prihodu se javite v sprejemni pisarni radiološkega centra, od koder vas bodo usmerili na oddelek za MR.

Zdravnika ali radiološkega inženirja morate pred pregledom NUJNO obvestiti o:

- srčnem vzpodbujevalniku ali drugih v telo vgrajenih elektronskih napravah,
- kovinskih predmetih v organizmu (krogle, drobci, sponke po operacijah žil, kovinske ploščice in vijaki, umetni sklepi in podobno),
- nosečnosti.

Pred pregledom odstranite: vse kovinske predmete (ključe, nakit, nože, vžigalnike, kemične svinčnike in podobno), ure, kreditne kartice, elektronske aparate, kozmetiko, očala, zobno protezo, ker lahko pride do poškodbe teh predmetov in motenja preiskave.


Potek preiskave MR

Preiskava bo potekala v posebnem preiskovalnem prostoru, kjer boste legli na preiskovalno mizo. Med preiskavo boste v posebnem "tunelu" v katerem morate biti med slikanjem popolnoma pri miru, ker premiki pokvarijo sliko ali pa povsem onemogočijo pregled. Med preiskavo boste s pomočjo videokamere in mikrofona ves čas v zvezi z medicinskim osebjem. Bodite sproščeni, saj je postopek popolnoma neboleč in nenevaren.

Prosimo vas, da na pregled pridete točno, saj boste s tem omogočili, nemoteno delo. Po preiskavi vam bomo slike z izvidi ter zgoščenko s slikami poslali po pošti najkasneje v roku enega do dveh tednov.

Medilab d.o.o.
Vodovodna 100
1000 Ljubljana, Slovenija

Odprto od ponedeljka do petka od 6:00 do 18:00

T: (01) 589-46-80, od ponedeljka do petka od 8:00 do 18:00
e-pošta
info@medilab.si